Recuperare date de pe dispozitive de tip Flash.
Dispozitivele de tip Flash sunt: Cardurile de toate felurile, Stick-urile USB si SSD-urile.
Poate ai fost in situatia in care ai avut un astfel de dispozitiv care nu mai putea fi accesat de calculator si te-ai intrebat: „Se mai pot recupera date de pe el?”
Raspunsul la aceasta intrebare este: DA, IN CELE MAI MULTE CAZURI SE POT RECUPERA DATE DE PE ACEST TIP DE DISPOZITIVE.
Ca sa intelegi mai bine de ce s-a ajuns sa nu mai fie recunoscut de calculator sau sa iti ceara formatarea si cum anume se mai pot recupera datele in acest caz am sa iti explic pe scurt.
De cele mai multe ori cand se ajunge in astfel de situatii, cauza este uzura memoriei NAND in zona tabelei de partitie sau in zona de service, zona care este cea mai intens utilizata la acest tip de dispozitive, deoarece in acea zona se inregistreaza absolut toate actiunile ce se fac pe dispozitiv.
O alta cauza este o eroare la nivel de firmware sau chiar defectarea controller-ului care gestioneaza acel dispozitiv.
In aceste cazuri tu ca utilizator nu mai poti accesa dispozitivul si pentru siguranta datelor ar fi bine sa nu incerci acest lucru urmand diverse mituri de pe internet, utilizand diverse programele sau apeland la acel prieten foarte priceput care „sigur stie el ce face”, pentru ca poti inrautatii situatia si poti pierde datele definitiv.
Cum facem noi recuperarea datelor?
In functie de constructia dispozitivului si de defect sunt 3 metode prin care pot fi recuperate datele.
Atunci cand dispozitivul este detectat si poate fi accesat dar se blocheaza in timpul copierii, folosim un echipament specializat care ne ajuta sa trecem peste sectoarele defecte si sa finalizam copierea datelor.
Atunci cand dispozitivul de stocare nu mai este detectat, datele pot fi recuperate prin repararea dispozitivului daca acesta are o componenta defecta.
Daca repararea nu este posibila se apeleaza la procedura numita „chip off” . Datele se extrag direct din chip-urile de memorie dupa care se rezolva in soft mixtul realizat de controller. Dupa asamblarea imaginii obtinem datele stocate pe dispozitiv.
Cardurile si stick-urile USB pot avea doua modele constructive.
Cele mai comune au un PCB pe care este lipit controller-ul si unul sau mai multe chip-uri de memorie. In cazul acestora dezlipim chipurile de memorie si le citim intr-un adaptor specializat.
Exista si unele dispozitive de tip monolith in care controller-ul, memoria NAND si restul componentelor sunt integrate intr-un singur chip monobloc.
Pentru accesarea informatiei la acest tip de dispozitive trebuie sa razuim stratul de protectie de pe spate si sa ne conectam la semnalele necesare pentru citirea prin protocolul NAND ONFI. In acest caz folosim Spider Board-ul.
Recuperarea datelor de pe SSD-uri se face de obicei prin interfata standard de conectare.
Totusi exista unele SSD-uri de pe care pot fi recuperate datele prin metoda „chip off”, atunci cand controller-ul nu cripteaza datele.
In cazul in care aveti un astfel de dispozitiv inaccesibil, puteti sa ne contactati pentru a va ajuta cu recuperarea datelor.
Noi la www.vestdatarecovery.ro recuperam date si de pe dispozitive de tip HDD dar astazi am prezentat recuperarea datelor de pe dispozitive de tip Flash.
Daca doresti sa stie si prietenii tai aceste informatii nu ezita sa dai un share la video si subscribe la canal pentru a vedea pe viitor alte video-uri cu noi informatii in domeniu.
Webpage: www.vestdatarecovery.ro
Facebook: www.facebook.com/VestDataRecovery.ro/
Youtube: www.youtube.com/channel/UCTLg6vfZBghjdcMYrga6GUA
E-mail: office@vestdatarecovery.ro
Tel.: 0724 057 036